Bejelentés


Függőségek, Elvonókúrák készítette: Graszl Balázs


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

JELENTÉSE: Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség jelenségének önmagában nincs pozitív, vagy negatív értéke, jelentését a kontextus adja, például a függőség egy csecsemő számára a túlélést teszi lehetővé – ez Fairbairn szóhasználatában az infantilis függőség. Amennyiben az érett függőségbe való eljutás sérül, kóros függőségi állapotok (szenvedélybetegségek, azaz addikciók), illetve kóros függetlenségi állapotok (autiszikus magatartás) alakulnak ki. A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik

.

ALKOHOLIZMUS:

 Az alkoholfüggőség kialakulásához hosszú idő, akár 10-15 év szükséges. Az alkoholistának tehát keményen meg kell dolgoznia betegségéért. Az alkoholista szervezete annyira hozzászokik a méreghez, hogy anélkül már nem képes folytatni biológiai működését. Az ital biztonságérzetet kelt az emberben, általa bizonyos fokú elviselhetőség alakul ki a kellemetlen, kínos állapotban. Azonban, ha valaki az alkoholtól függővé teszi biztonságérzetét, akkor is hozzányúl, amikor nem is olyan elviselhetetlen az adott szituáció. Így az iszákosok könnyen válnak alkoholistává. A fizikai alárendeltség pszichés síkon következményes átalakulásokhoz vezet. A szervezet a már megszokott alkohol hiányában elvonási tüneteket (ingerültség, remegés, izzadás, esetleg hallucináció, stb.) mutat. A kellemetlen tünetek enyhítésére az egyén újra a pohárhoz nyúl. Mivel az elfogyasztott alkoholmennyiséggel egyenesen arányos az alkoholtolerancia (legalábbis az elején), így az elvonási szimptómák enyhítésére egyre nagyobb italmennyiségre van szükség. Nem más ez, mint egy ördögi kör, melyből nagyon nehéz kilépni. A pszichés és a fiziológiai jelenségek igen szorosan kötődnek egymáshoz. Végül olvassuk el egy alkoholista monológját: "Inni kezdtem...Aztán jött az a...nem tudom, hogy hívják...talán emlékezet-kihagyás...csak azért adok hálát Istennek, hogy nem öltem meg a fiamat. Hogy a feleségemet miért öltem meg, nem tudom, mert szerettem."

 

NIKOTIN függőség:

 A dohányzás ugyan kevésbé kártékony a mentálra nézve, de fiziológiailag ugyanolyan káros, naponta rengeteg ember hal meg a cigaretta következményeként fellépő betegségekben. A dohányzás útjára lépést sok tényezõ segítheti és segíti is. A lépés megtétele után az út elhagyása igen nehéz. Az elsõ lépés enyhe mérgezéssel jár, ami szédülésben, hányingerben, fejfájásban és szapora szívverésben nyilvánul meg. A szervezet gyors alkalmazkodóképessége miatt ez nem sokáig tart. A leszokást nehezíti, hogy a dohányzás elsönek csak a jó oldalát mutatja. A nikotinról le lehet szokni. Nem okoz testi függõséget. A dohányzónak a mozdulat hiányzik leginkább. Egy cigaretta elszívásakor kb. 10-szer veszi szájához a cigarettát a dohányos. Egy átlagos dohányos napi 20 szál cigarettát szív el. Ez évente 73000 mozdulatot jelent. Statisztikák bizonyítják, hogy a dohányos ember 12 évvel él kevesebbet. Egy szál cigaretta 16 perccel rövidíti meg életünk. A dohányos ember az életében elégetett cigaretták árán tudna venni egy új nyugati gépkocsit. Azoknak akik 20-22 évesen már napi 20 szál cigarettát szívnak el kevés az esélyük a leszokásra. De az éremnek van másik oldala is. A 23-25 éves koráig nem dohányzó embernek megvan a jó esélye a dohánymentes életre. Véleményem szerint csökkenteni kellene a dohányos jeleneteket a filmekben. A reklámokat pedig mégjobban korlátozni kellene. Jó példát mutat ilyen téren az Egyesült Államok.

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!